Αξιοθέατα - labito.gr

hotel Labito
Hotel Labito
Μετάβαση στο περιεχόμενο
 Το σημερινό Πυθαγόρειο, η ομορφότερη πόλη του Αιγαίου αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει αρμονία και ισορροπία μεταξύ της φυσικής ομορφιάς, του εκπληκτικού κλίματος, των αρχαιολογικών χώρων, και της έντονης ζωής, της διασκέδασης και του κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος. Το Πυθαγόρειο είναι η καλύτερη επιλογή για διακοπές στην Ελλάδα.
-Διαδρομές
Εξερευνήστε το Πυθαγόρειο και τις γύρω περιοχές με τα πόδια ή με ποδηλατο. Επισκευθειτε μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς άλλα και παραδοσιακά ορεινά χωριά κατά προτίμηση με όχημα.
-Παραλίες
Σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς για να ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη είτε είστε με τα πόδια ή με όχημα σε λίγα λεπτά μπορείτε να κάνετε βουτιές σε παραλία με βότσαλα ή να φτιαξετε πύργους στην άμμο με τα παΐδια σας.
Ευπαλίνειο όρυγμα
Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: «το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον», όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Ένα μέρος του ορύγματος είναι σήμερα επισκέψιμο.
-Μουσείο Πύργου Λυκούργου Λογοθέτη
Το Μουσείο βρίσκεται πάνω στο λόφο του Κάστρου του Πυθαγορείου, ο οποίος δεσπόζει στα δυτικά της πόλης. Στεγάζεται στον Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Πυθαγορείου, συνδεδεμένο με τη βυζαντινή και νεώτερη ιστορία του νησιού. Η μόνιμη έκθεση που οργανώθηκε στο εσωτερικό του Πύργου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάστρο και σε άλλες βυζαντινές θέσεις και μνημεία του Πυθαγορείου (αρχιτεκτονικά μέλη, χρηστική κεραμική, μικροαντικείμενα, νομίσματα, μολυβδόβουλα κ.ά.), εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό (ενημερωτικά κείμενα-πινακίδες, φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραγωγές χαρτών, χαρακτικών, εγγράφων, οθόνη αφής, αίθουσα προβολών). Οι έξι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικών με την ιστορία του νησιού από την ύστερη αρχαιότητα ως τον 19ο αι. Πραγματεύονται, μεταξύ άλλων, την καθημερινή ζωή κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, την ιστορία του Κάστρου και την εντύπωση που αυτό δημιουργούσε στους ξένους περιηγητές, τη δράση του Λυκούργου Λογοθέτη, τη φρουριακή αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και στη Σάμο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2010.
-Ιερά μονή Παναγίας Σπηλιανής
Πρόκειται για ένα σπήλαιο-όρυγμα (σπήλαιο εκκλησιά). Οι διαστάσεις του ορύγματος είναι 120 x 36μ, βάθος 8,5μ και βρίσκεται σε υψόμετρο 109μ. και ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ι. Πετρόχειλο.
Κατεβαίνοντας τα σκαλιά αν κοιτάξουμε δεξιά και αριστερά θα παρατηρήσουμε το τεχνικό κόψιμο της πέτρας. Πιο βαθιά παρατηρούμε τις κολώνες που άφηναν για να στηρίζεται η οροφή. Οι σταλακτίτες είναι ελάχιστοι.
Πιθανόν εδώ να στεγάστηκε και το φημολογούμενο Μαντείο της Σίβυλλα ΦΥΤΩ το 600-500 Π.Χ. Αυτό είχε μαντέψει και τη μετάβαση του φιλόσοφου Πυθαγόρα στην Κάτω Ιταλία και την εξέλιξή του.
Γνωστό είναι επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως προχριστιανικός λατρευτικός χώρος.
-Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου.
Θα ήταν κρίμα ο επισκέπτης που θα φτάσει ως το Πυθαγόρειο να μην επισκεφθεί το αρχαιολογικό του μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010 και κερδίζει όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον των ξένων, κυρίως, επισκεπτών. Στο φωτεινό ισόγειο απλώνεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης της Σάμου. Η μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Σαμίων μοίραζε δωρεάν σιτάρι στους πολίτες, το οποίο μάλιστα αγόραζε από θεσμοθετημένο ειδικό ταμείο, αξίζει την προσοχή σας. Όσο για το κεφάλαιο του ταμείου προερχόταν από συνδρομές εύπορων πολιτών.
Η εντατική δουλειά των νεαρών αρχαιολόγων που έκαναν αποτυπώσεις και των εργατών που συνέχιζαν σε πείσμα του καύσωνα να εργάζονται κάτω από τον δυνατό ήλιο, ήταν η αφορμή να μπούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου, ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της χώρας. Διώροφο με έναν τεράστιο αύλειο χώρο, από τους εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, με ορατά τα κατάλοιπα, πολλά μάλιστα σώζονται σε εντυπωσιακό ύψος και αποσπούν την προσοχή κάθε περαστικού που έχει βάλει στόχο να πάει πεζός ώς το Ευπαλίνειο όρυγμα, αλλά και κάθε οδηγού από τους εκατοντάδες οι οποίοι περνούν καθημερινά από εκεί.
Pythagorio,Samos Island,Greece
tel    +30 22730 61086-7
fax +30 22730 61085

All rights reserved on Labito hotel 2013


Επιστροφή στο περιεχόμενο